Banksparen

In 2008 heeft de overheid banksparen geïntroduceerd. Sindsdien is banksparen een hele populaire spaarvorm geworden. Maar wat is banksparen nou precies? En wat kun je er als consument mee?

Wat is banksparen?

Nederlanders staan bekend als een spaarzaam volk. Zo vinden veel Nederlanders het prettig om geld achter de hand te hebben voor onvoorziene omstandigheden. Maar vaak wordt er ook gespaard voor hele specifieke doelen. Dat kan bijvoorbeeld een auto zijn, maar ook voor de aflossing van een hypotheek of “de oude dag” worden vaak flinke bedragen gespaard.

De Nederlandse overheid vindt het belangrijk dat men spaart. Zo belangrijk, dat sparen in sommige gevallen zelfs fiscaal gestimuleerd wordt door het bieden van belastingvoordeel. Dit is ook het geval bij banksparen. Banksparen is sparen met een belastingvoordeel op een geblokkeerde spaarrekening waarbij het spaargeld verplicht gebruikt dient te worden voor een aantal specifieke doelen.

Hieronder vind je een korte omschrijving van de spaardoelen waarvoor banksparen gebruikt kan worden.

 • Het opbouwen, uitstellen en uitkeren van pensioen
  De laatste jaren is duidelijk geworden dat de hoogte van het pensioen voor veel mensen lager uitkomt dan gewenst. Veel mensen kiezen er daarom voor om tijdens hun werkzame leven extra geld opzij te zetten voor de oude dag. Dat kan op een bankspaarrekening. Maar ook als je in het verleden geldt hebt gestort in een lijfrenteverzekering en je eindelijk van je pensioen wilt genieten, kan het heel interessant zijn om dit geld via een bankspaarrekening tot uitkering te laten komen.
 • Het aflossen van de hypotheek
  Tot 1 januari 2013 was de bankspaarhypotheek een hele populaire hypotheekvorm. De overheid heeft echter besloten om banksparen voor het aflossen van de hypotheek niet meer mogelijk te maken voor starters. Deze hypotheekvorm zal dus in de toekomst veel minder gekozen worden.
 • Het uitkeren van een ontslagvergoeding
  Sinds 2010 kan ook bij een ontslagvergoeding (gouden handdruk) gekozen worden voor banksparen. De ontslagvergoeding wordt dan door de (ex)werkgever gestort op een bankspaarrekening. De werknemer heeft dan de keuze om het bedrag direct (via periodieke uitkeringen) uit te laten keren of de uitkering uit te stellen tot een later moment.
 • Het betalen van een uitvaart
  Banksparen kan ook gebruikt worden om geld te sparen voor het betalen van een uitvaart. Op dit moment wordt deze mogelijkheid echter nauwelijks gebruikt, omdat de banken er nog geen product voor hebben ontwikkeld.

Neem contact met ons op voor meer informatie.