Gouden handdruk

Op het moment dat iemand ontslagen wordt, kan het zijn dat de (ex)werkgever een ontslagvergoeding uitkeert. Deze ontslagvergoeding wordt ook wel een gouden handdruk genoemd. Op het moment dat je een ontslagvergoeding ontvangt, moet je tijdig bepalen wat je met het geld wilt doen. Er gelden namelijk zeer strikte regels. Een veel gekozen optie is banksparen.

Hoe werkt banksparen bij een ontslagvergoeding?

Op het moment dat je een ontslagvergoeding ontvangt, kun je ervoor kiezen om die (door de ex-werkgever) te laten storten op een bankspaarrekening. Je hoeft dan niet direct in het jaar van ontvangst belasting te betalen over het ontvangen bedrag. Dat is – vooral bij hoge ontslagvergoedingen – een voordeel omdat bij direct afrekenen vaak een hoog belastingtarief over de gouden handdruk betaald moet worden. Op het moment dat je kiest voor banksparen, zijn er 2 opties:

  • Uitstellen van de uitkering
    Op het moment dat je de ontslagvergoeding niet nodig hebt (bijv. omdat je al een andere baan hebt gevonden), kun je ervoor kiezen om het bedrag niet uit te keren maar te wachten met uitkeren tot een later moment. Veel mensen die het geld niet nodig hebben, gebruiken het geld als extra potje voor de oude dag. Als je kiest voor banksparen, blijft het bedrag op de bankspaarrekening staan en kan het opgebouwde bedrag hoger worden door te sparen of beleggen. Gedurende de uitstelfase is over het opgebouwde bedrag geen belasting verschuldigd.
  • Periodiek uitkeren van de gouden handdruk
    Op het moment dat u het geld uit de ontslagvergoeding wel nodig heeft, kunt u het bedrag periodiek tot uitkering laten komen. Het geld kan dan als aanvulling op je overige inkomen dienen. Over de uitkeringen dient inkomstenbelasting betaald te worden.

Waarom kiezen voor banksparen bij een gouden handdruk?

Bij een gouden handdruk wordt vaak gekozen voor banksparen. Allereerst omdat er vaak belastingvoordeel te behalen valt. Daarnaast omdat banksparen vaak (veel) minder kosten met zich meebrengt dan de alternatieven (zoals lijfrenteverzekeringen of een Stamrecht BV)